sunnuntai 29. huhtikuuta 2007

Grillikauden avajaiset


Vaikka Aasian reissulla totuttiin hieman lämpimämpiin keleihin, niin kotimaan kevät otti meidät kyllä mukavasti vastaan. Lumet oli hävinneet reissun aikana kokonaan ja kotipihalla krookukset kukkivat. Lämpötilan ollessa toistakymmentä astetta plussan puolella grillauskausi avattiin heti ensimmäisenä mahdollisena viikonloppuna. Harvoinpa sitä on näin aikaisin -ennen huhtikuun puoliväliä- päästy tekemään. Grillissä valmistuivat siis kesän ensimmäiset herkut ja maistuivat tooosi hyviltä :)

Phan Thiet 1.-10.4.2007

Loppuloman huipennus - aurinkoa, merta ja makoilua

Saigonin hektisen meiningin jälkeen siirryimme Vietnamin rannikolle. Kahden suuren kaupungin jälkeen kunnon relaus teki terää. Päivien merkittävin ohjelma oli aurinkorasvan levitys, auringossa makailu (ja se aurinko todella paistoi, jopa +40 astetta), uima-altaissa polskuttelu, merenrannassa kävely ja kokonaisvaltainen relaus. Hotellialue oli erittäin viihtyisä ja antoi kyllä oivat puitteet ehtaan rantalomaan. Meillä oli oma bungalow, jonka terassilta oli näkymä uima-altaalle ja siitä edelleen merelle. Ja pääsiäislauantaina kävi jopa pääsiäispupu vierailulla ;)





Vaikka tuon reilun viikon päätarkoitus oli ei-tehhä-yhtään-mitään-ollaan-vaan, niin pientä aktiviteettia sentään harrastettiin muutamana päivänä. Yhdeksi päiväksi vuokrasimme mopon, jolla sitten huruutettiin 150 kilsan lenkki Muinen lähirannoilla ja maaseudulla. Ihan kivat oli maisemat, vaikka aurinko polttavan kuumasti paistoikin. Lisäksi tuolla "maalla" oli ihan turvallista mopoilla, kun vaan muisti väistellä samalla kaistalla molempiin suuntiin ajavia mopoja sekä lehmiä, vuohia ja muita kotieläimiä. Lisäksi Saigonin mopoiluun verrattuna merkittävä turvallisuustekijä oli kypärät; Tonilla potta oikein visiirin kanssa ja Ninnillä palomestarin kypärä.





Varsinainen fyysinen ponnistelu oli jeeppiretki, jonka erehdyimme varaamaan eräästä paikallisesta matkatoimistosta. Ajateltiin, että saataisiin lokoisasti matkata autolla ja valokuvailla maisemia takapenkiltä. Toisin kuitenkin kävi, sillä lopputuloksena patikoimme sekä joenpohjaa vesiputoukselle, punaisen kanjonin seinämiä sekä hiekkadyynejä edestakaisin.







Pitkäkin loma loppuu ainakaan, joten lopulta 36 tunnin kotimatka saattoi alkaa. Uskomattomia paikkoja ja hienoja kokemuksia kotiin viemisinä. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!



Ho Chi Minh City 28.3.-1.4.2007

Kiertomatka jatkuu - seuraavana vuorossa kaoottinen Saigon


Turrejen kiertomatka jatkui Singaporesta Vietnamiin. Lentomatka kesti vain pari tuntia, mutta muutoin hyppäys kulttuurista toiseen tuntui lähes valovuodelta. Lähes ylisiistin ja tyylikkään Singaporen jälkeen Saigon oli täydellinen vastakohta; kuuma, suuri, meluisa ja -sanalla sanoen- kaoottinen. Esim. Thaimaahan verrattuna maa tulee ehkä noin kymmenen vuoden viiveellä; maa kehittyy vähitellen turismin lisääntyessä. Toisaalta juuri tuo massaturismin puute oli erittäin nautittavaa. Seikkailtavaa tässä miljoonakaupungissa turreille riitti vaikka kuinka!







Sitten se liikenne, voi hyvänen aika, siitä voisi kertoa vaikka kirjan verran. Vaikka siitä oli kuullut puhuttavan, niin kyllä se silti uskomatonta oli. Autoja liikenteessä oli varsin vähän, sillä miljoonat saigonilaiset liikkuivat mopoilla. Mopoja tuli siis koko ajan ja joka suunnasta. Mopo on kyllä uskomattoman kätevä menopeli, sillä vaikka viisihenkinen perhe voi helposti matkata yhden mopon päällä. Lisäksi mopolla voi kuljettaa ihan mitä vain huonekaluista kotieläimiin (eikä vain yhtä eläintä, sillä samallahan siinä menee vaikka viisi vuohta...). Yllättävän sujuvasti mopoilijat kuitenkin kaahailivat, vaikkei liikennesääntöjä ei juuri tuntunut olevan tai sitten niitä ei ainakaan kukaan noudattanut. Tärkein sääntö taisi olla tööttäys; se joka ensimmäisenä tööttäsi, ja näin varoitti toisia, sai mennä ensin. Ensimmäisenä päivänä tuli kyllä mieleen, ettei täällä koskaan pääse tien yli, mutta kaikkeen tottuu, jopa uhkarohkeisiin ja yltiöpäisiin tienylityksiin. Kerran oltiin jopa niin rohkeita, että hypättiin mopotaksin kyytiin. Siihen myö tungettiin, kaksi valkoista turrea ja kuski kaupanpäälle. Hurjalta tuntui ja näytti, mutta perille päästiin ja hengissä. Lienee turha sanoa, että kypäriä ei käyttänyt tietenkään kukaan...





Kaupunki itsessään oli jo täydellinen kokemus. Seikkailua haettiin mopokyytien lisäksi myös risteilyltä, ja jos ei nyt ihan loistoristeilijä ollut, niin motorisoitu vene kuitenkin... Puolisokea kuski vei meidät off-road-risteilylle ja päästiin näkemään myös Saigon-joen toista puolta; kaunista luontoa, mutta myös ihmisten koteja slummialueilla. Ja vain kerran kuski joutui tekemään pientä koneremonttia.



Kaupungin historiapläjäys tuli hoidettua muutamalla kulttuurikohteella kommunismin kehdossa sekä päiväretkellä Cu Chin tunneleille. Saigonin keskustassa katsastimme sotarikosmuseon (War Remnants Museum), jonka näyttely kertoi melko hurjinkin kuvin, millaista kemiallista sodankäyntiä jenkkisotilaat olivat Vietnamin sodan aikoihin harrastaneet. Toinen tunnettu historiallinen kohde Saigonissa on presidentin entinen palatsi (Reunification Palace), joka oli Saigonin ensimmäinen valloitettu kohde, jonne Ho Chi Minhin kommunistijoukkojen tankit vyöryivät vappuaattona vuonna 1975. Siitä asti ovat punaliput hulmunneet.





Vietnamin sodan tunnelmiin käytiin tutustumassa myös kaupungin ulkopuolella vietkongien rakentamissa maanalaisissa tunneliverkostoissa. Cu Chin tunneleissa sissit elelivät sodan aikana ja rakennelmat olivat kyllä vaikuttavia kaikkine keittiöineen, sairaaloineen jne. Tosin tunnelit olivat uskomattoman kapeita (ne sotilaat ovat todella olleet solakoita kavereita), sillä Tonin kenkä oli suurin piirtein samankokoinen kuin jonkun tunnelin suuaukko. Tiettyyn osaan tunneleista pääsi turretkin möyrimään ja pitihän meidänkin kokeilla. Tunnelia mentiin ehkä noin 25 metriä, mutta siinä ahtaudessa, pimeydessä ja kuumuudessa jo silläkin matkalla kerkesi hartaasti toivomaan, että näkisi jälleen päivänvalon.



Singapore 24.-28.3.2007

Matkan ensimmäinen etappi - kuuman kostea Singapore



Pienten erityisjärjestelyiden (kiitos Finncommin...) jälkeen pääsimme ajoissa Helsinkiin ja matka pääsi kuin pääsikin alkamaan ajallaan. Lensimme Amsterdamin kautta Singaporeen, jonne saavuimme aamun sarastaessa. Pienten nokosten jälkeen olimme sinut sikäläisen aikavyöhykkeen kanssa, joten kaupungin valloitus saattoi alkaa täydellä teholla.

Singapore oli varsin siisti eurooppalaistyyppinen suurkaupunki Aasissa, jonka keskusta oli helposti käveltävissä. Singapore tunnetaan erittäin puhtaana kaupunkina ja sitä se todellakin oli; roskaamisesta kun rapsahti mojovat sakot siinä missä sottaavan purkan jauhamisestakin. Heti ensimmäisestä päivästä tallasimme kaupunkia ristiin rastiin ja askelmittariin taottiin uusia ennätyksiä - parhaimpana "jalat rakkuloilla" -päivänä lukemat näyttivät 30.000 askelta... Kaupungin keskusta sekä joenranta täyttyivät korkeista pilvenpiirtäjistä ja suurista ostoskeskuksista, joissa oli välillä kiva käydä nauttimassa ilmastoinnista. Välillä jalkoja sai lepuuttaa myös jokiristeilyllä (ja samalla moikkailla Singaporen symbolia Merlionia, joka on puoliksi kala ja puoliksi leijona) tai istahtamalla viileän Singapore Slingin äärelle...





Singaporen trooppisessa cityssä sai ihailla myös eksoottista luontoa ja eläimistöä. Lienee ainoita maailman suurkaupungeista, jossa kaupungin keskustasta löytyi myös sademetsää. Vierailimme orkideapuistossa (The National Orghid Garden), jossa kauneutta ja väriloistoa oli tarjolla yli 1000 erilaisen orkidealajikkeen muodossa. Luontoretkeily jatkui myös eläinten parissa. Jurongin lintupuistossa (Jurong Bird Park) tapasimme papukaijoja, flamingoja, pelikaaneja ja haikaroita. Eläinpuistojen kohokohta oli kuitenkin Singaporen eläintarhan yösafari (The Night Safari), jossa illan pimetessä pääsimme seikkailemaan trooppisen viidakon eläinten pariin. Elukat olivat "vapaana", ts. eivät häkeissä eivätkä kaltereiden takana vaan vallihautojen ja näkymättömien sähköesteiden takana. Joillekin alueille pääsimme auto/junalla, joillekin alueille taas pääsi kävelemään ihan itsekseen.







Loisteliaan ydinkeskustan lisäksi Singaporesta löytyi myös muita, ehkä enemmän aasialaistyyppisiä, kaupunginosia. Sekä pikkuintiassa (Little India), arabialaisella kadulla (Arab Street) että kiinalaiskaupungissa (Chinatown) nähtiin ihmeellisyyksiä ja maisteltiin mitä erikoisempia mutta maittavampia ruokia. Nämä eri kulttuurien kehdot olivat mielenkiintoisia mutta melko pieniä ja söpöjä kuten tuohon kaupungin kokonaisuuteen niin hyvin sopi. Singapore on valloitettu!